Onderhoud leren tas

Dit moet je weten bij de onderhoud van jouw leren tas.

Leer is een duurzaam product en gaat over het algemeen lang mee. Om de kwaliteit van het leer hoog te houden, is een goede verzorging vereist. Zonder een goede onderhoud van het leer, wordt het leer gevoeliger voor beschadigingen en is de kans groter dat het leer uitdroogt. Dit is het geval bij het leer voor bijna alle producten zoals leren tassen, leren schoenen en leren jackets. In dit blog artikel geven wij een aantal tips die van toepassing zijn bij de onderhoud van een leren tas. 

De basisregels

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat een leren tas gaat ‘leven’ bij intensief gebruik en in de meeste gevallen wordt het leer er dan ook mooier op. Het is dus bijna onmogelijk om een leren tas, zoals je hem in de winkel koopt, in exact dezelfde staat te behouden. Houdt de tas tijdens gebruik zoveel mogelijk bij UV-licht vandaan. Door teveel UV-licht kan de leren tas verkleuren en/of uitdrogen. Zet op strand jouw reistas dus altijd in de schaduw! Waar je jouw leren tas prima kan gebruiken als strandtas tijdens het mooie weer, is het aan te raden om tijdens hevige regen de leren tas thuis te laten. Als leer te veel in aanraking komt met water, kunnen er permanente vlekken ontstaan. Probeer vlekken daarom ook nooit te verwijderen met een natte doek. De kans is groot dat de vlek alleen maar erger wordt. Nu is het echt niet zo dat jouw leren tas geen druppel regen of straaltje zon mag en kan hebben. Het leer van de tas krijgt dan juist een wat levendigere uitstraling. Daarbij is het wel belangrijk dat de tas voordat deze in gebruik wordt genomen van onderhoud wordt voorzien. 

Het onderhoud van het leer

In de winkel en op het internet zijn veel verschillende soorten leren tassen te krijgen met verschillende soorten leer. Niet elk leer soort vraagt om hetzelfde onderhoud. Hieronder worden de bekendste leer soorten benoemd en uitgelegd welk onderhoud daar het best bij past.

Glad leer

Op glad leer zie je snel tekenen van gebruik, maar vuil en vlekken zijn echter makkelijker te onderhouden op glad leer dan op andere leer soorten. In tegenstelling tot suéde en nubuck, is glad leer ook minder gevoelig voor regen. Het is wél noodzakelijk om glad leren tas goed te onderhouden.

Vóór gebruik is het verstandig om het leerproduct goed in te spuiten met een daarvoor bestemde spray. Om de kwaliteit van het leer zo hoog mogelijk te houden, is het verstandig om dit een aantal keer per jaar te herhalen. 

Als er toch vlekken of vuil op jouw glad lederen tas terecht komen, zijn deze redelijk éénvoudig te verwijderen. Dep met een droge doek op de vlek of het vuil om er vervolgens met een licht vochtige doek overheen te gaan. Lukt dit niet? In de winkel of op internet zijn ook speciale sprays te koop die vuil en vlekken op glad leer doen verwijderen.

Stug leer

Stug leer is een leersoort dat wat minder vaak voor komt dan andere leer soorten. Het leer is vaak afkomstig van volwassen runderen en kent daarom een wat stijvere structuur. Stijf leer is moeilijk in vorm te brengen en wordt bijvoorbeeld niet gebruikt bij de productie van schoenen. Wel wordt het gebruikt bij bijvoorbeeld de productie van leren tassen die wat groter van formaat zijn. Stug leer heeft tijdens onderhoud geen speciale behandeling nodig, maar het onderhoud is net zo belangrijk als de andere leersoorten. 

Vóór gebruik is het handig om het leer in te spuiten met een goede spray die bestemd is voor deze leersoort. Ook bij deze leersoort is het verstandig om dit een aantal keer per jaar te onderhouden. Naast het gebruiken van een spray kan je bij stug leer ook gebruik maken van ledervet of lederwas. Dit voorkomt dat de tas uitdroogt. Kijk uit dat je niet te veel vet gebruikt, dit kan namelijk het leer verslappen. 

Komen er toch vlekken in het leer? Probeer dan met een droge of licht vochtige doek de vlek de verwijderen. Gebruik bij het behandelen van vuil nooit schoonmaakmiddelen zoals benzine of aceton voor het verwijderen van vlekken. Dit veroorzaakt vlekken die je er nooit meer uit krijgt!

Suède

Suède is, in vergelijking met andere leersoorten, een stuk gevoeliger voor vuil en beschadigingen. Het is daarom extra belangrijk om suède leren tassen goed te onderhouden. Na de aanschaf van een suède leren tas is het aan te raden om de tas in de spuiten met een spray die bestemd is voor suède. Let hier extra goed op, want niet elke spray is bestemd voor elk leersoort. Suede leer is extra gevoelig voor vocht, dus wees extra alert wanneer je jouw tas gebruikt als het regent. 

Tijdens het gebruik van een suède tas is het belangrijk om regelmatig de tas opnieuw in te spuiten met dezelfde spray. Door het gebruik van de tas biedt de spray niet oneindig lange bescherming. Naast het inspuiten van deze leersoort is het aan te raden om de tas af en toe ook schoon te borstelen met een daarvoor bestemde leerborstel. Voor suède leer zijn speciale borstels verkrijgbaar in de winkel. 

Komen er toch vlekken op jouw suède tas? Dan zijn er een aantal manieren om deze vlekken te verwijderen. Het verwijderen van vlekken en vuil op jouw suède tas gebeurd met een suédeborstel. Met deze borstel kun je het vuil van het leer af borstelen. Gebruik bij het verwijderen van vlekken of vuil nooit een natte doek. Vooral bij suéde leer is de kans op het verergeren van de vlekken groot.

Nubuck

Nubuck lijkt qua leer soort erg veel op suéde en is daarom ook erg gevoelig voor vuil en vlekken. Het onderhoud voor nubuck leer is nagenoeg hetzelfde als voor suéde leer. Vóór gebruik is het belangrijk om het leer in te spuiten en dit regelmatig te herhalen. Door de juiste spray te gebruiken creëer je een beschermlaag op het leer wat veel vuil en viezigheid weg houdt van de tas. 

Voor het verwijderen van vlekken in nubuck leer zijn speciale sprays verkrijgbaar in de winkel. Spuit de vlek eerst in met de spray om vervolgens met een suéde borstel over de vlek te wrijven.

Lees meer:

Hoe combineer ik mijn weekendtas?

Hoe combineer ik mijn weekendtas?

Mannen die bruine leren weekendtassen dragen komen aantrekkelijk, robuust en chic voor de dag. De kleur bruin staat namelijk voor eerlijkheid, loyaliteit en betrouwbaarheid. Daarnaast

Lees verder »