10 tips leren weekendtas

Er is iets bijzonders aan een leren weekendtas (ook wel reistas genoemd) voor mannen. De meeste heren dragen deze luxe tas namelijk met een trots gevoel. Ook kan men zich onderscheiden ten opzichte van vrienden, kennissen en collega’s. Geen enkele leren tas ziet er namelijk hetzelfde uit en om deze reden ben jij uniek. Verder is een weekendtas inclusief draagkoord gemakkelijk te gebruiken. Maar waar moet men rekening mee houden bij de aankoop van een weekendtas gemaakt van leer? 

Kijk of de weekendtas functioneel gemaakt is

1. Draagkoord aanwezig?

Het is praktisch als een leren weekendtas beschik over een draagkoord. Door middel van een draagkoord kan ieder individu er zelf voor kiezen op welke manier hij of zij de tas wenst te dragen. Verder is het functioneel als een draagkoord op maat verstelbaar kan worden gemaakt.

2. Controleer de afmeting van een weekendtas

Indien jij gebruik wilt maken van een weekendtas tijdens een stedentrip naar bijvoorbeeld Parijs denk dan aan de maximale afmetingen die worden gehanteerd door vliegtuigmaatschappijen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren de volgende afmetingen als het gesproken wordt over handbagage:

55-56 cm Hoogte x 35-40 cm Breedte x 20-25 cm Diepte.

3. Beschikt de weekendtas over voldoende opbergruimte?

Het ontwerp van een weekendtas kan schitterend zijn, maar het is ook van groot belang om rekening te houden met de functionaliteit van een leren weekendtas voor mannen. Iedereen wil zijn telefoon, laptop of portemonnee veilig opbergen en meenemen op een vakantie of stedentrip. Voldoende opbergruimte, vakken met een rits en steekzakken zorgen ervoor dat items die veel gebruikt worden gemakkelijk terug te vinden zijn in de tas. Meer informatie over het zo efficiënt mogelijk inpakken van een weekendtas vind je hier

Let op de kwaliteit van een weekendtas

4. Is de binnenkant netjes afgewerkt?

Houdt bij de aankoop van een leren weekendtas ook rekening met de binnenkant van de tas. De afwerking van een weekendtas dient namelijk perfect te zijn. De opbergvakken en binnenvoering moeten worden vast gestikt en niet worden vastgemaakt met lijm. 

5. Beoordeel de kwaliteit van een rits

Je wilt voorkomen dat de rits van jouw nieuwe weekendtas vast komt te zitten of zelfs kapot gaat. Het is daarom relevant om de kwaliteit van een rits te beoordelen. Dit kan gedaan worden door met een vinger over de bovenkant van de rits te gaan. 

Het is verstandig om te kiezen voor een rits waarbij de tandjes ruw aanvoelen. Bij een rits waarbij de tandjes scherp aanvoelen is de kans namelijk groter dat de rits vast komt te zitten. 

6. De garantietermijn

De meeste consumenten verwachten bij een online aankoop dat een webwinkel of merk standaard garantie aanbiedt, echter bestaat er in Nederland helaas geen wettelijk garantietermijn. 

Wel staat in de wet omschreven dat alle consumenten recht hebben op een goed product. Indien jouw leren weekendtas dus binnen twee jaar kapot gaat, is de kans groot dat een webwinkel deze leren weekendtas gratis of tegen een minimale vergoeding repareert.

7. Is de onderkant voorzien van studs?

Het is raadzaam om bij de aanschaf van een lederen weekendtas rekening te houden met de onderkant. Studs zorgen voor meer grip en dus blijven lederen heren weekendtassen zonder studs aan de onderkant minder gemakkelijk overeind staan. Verder dienen studs ter bescherming van het leer aan de onderkant van een tas. 

Let op de kwaliteit van het leer

8. Is het leer dik genoeg?

Omdat een gelooide huid te dik is om helemaal te verwerken wordt er gebruik gemaakt van meerdere lagen. Er is een verschil aanwezig tussen de dikte van de twee belangrijkste hoofdgroepen leer. 

Bij Nerfleer wordt er gebruik gemaakt van de buitenste laag van de huid van een rund, ook wel de opperhuid genoemd. Insectenbeten en/ of littekens op de huid zijn zichtbaar, maar Nerfleer verkleurd nauwelijks en is zeer duurzaam van aard.

Bij Splitleer wordt echter wel gebruik gemaakt van het binnenste gedeelte van de huid van een rund. Dit kan de tweede, maar zelfs de derde laag van de huid van een rund zijn. Relatief goedkope leren weekendtassen zijn in de meeste gevallen gemaakt van Splitleer. Echter is dit natuurlijk niet altijd het geval. Nu de twee hoofdgroepen van écht leer besproken zijn, kunnen de overige leersoorten besproken worden. 

9. Houdt rekening met de verschillende leersoorten 

  • Alineleer

Alineleer wordt ook wel Volnerfleer genoemd. Deze leersoort is tijdens het looiproces NIET opgeschuurd. Alle insectenbeten en/ of littekens op de huid zijn zichtbaar. Tijdens het productieproces van een leren weekendtas wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van de gedeelten waar de insectenbeten en/ of littekens op de huid nauwelijks zichtbaar zijn.

  • Nubuck leer

De meeste mensen vergelijken Nubuck leer met Suède of Alineleer. Om Nubuck leer te maken wordt er gebruik gemaakt van de buitenste laag van het kalfsleer (Aniline nerfleer). Producten die gemaakt zijn van Nubuck leer gaan relatief gezien lang mee, dit komt doordat de buitenste laag van het kalfsleer hard en stevig is. Echter betaald men meer geld voor weekendtassen gemaakt van nubuck leer dan voor een Suède weekendtas. 

  • Suède

Bij Suède gebruikt men de binnenste laag van het kalfsleer (Splitleer). Dit zorgt ervoor dat het leer iets soepeler is ten opzichte van Nubuck leer. Daarnaast is het aan te raden om een weekendtas gemaakt van Suède zo nu en dan te behandelen met waterproof producten. Op deze manier kunnen beschadigingen aan de tas voorkomen worden. 

10. Is de weekendtas gemaakt van PU leer?

Er barst altijd een discussie los als het gaat over weekendtassen die gemaakt zijn van PU-leer. Is PU-leer nu een vorm van kunstleer of valt het onder de categorie écht leer. Om een einde aan deze discussie te maken is hier het antwoord op deze vraag te vinden. PU-leer wordt niet gemaakt van de huid van een rund. Het lijkt en voelt dus aan als écht leer, maar het is kunstleer. PU staat voor polyurethaan en er bestaan een aantal verschillende manieren waarop PU-leer gemaakt wordt. In de meeste gevallen combineert men Splitleer met polyurethaan. Vervolgens wordt deze combinatie bovenop een oppervlakte geplakt.

Lees meer:

Hoe combineer ik mijn weekendtas?

Hoe combineer ik mijn weekendtas?

Mannen die bruine leren weekendtassen dragen komen aantrekkelijk, robuust en chic voor de dag. De kleur bruin staat namelijk voor eerlijkheid, loyaliteit en betrouwbaarheid. Daarnaast

Lees verder »